Wat is een cv? Een chronologische opsomming van je werkervaring en opleidingen, met daarboven je adresgegevens in een tekstdocument, zou je zeggen. Inderdaad, aan zo’n traditioneel cv zal geen werkgever zich een buil vallen. Dat is fijn, maar opvallen zul je ook niet doen. Stap daarom ten eerste af van wat je denkt dat een cv moet zijn en wat erop moet staan. Dat hangt namelijk helemaal af van wie jij bent, wat jij kan en op wie jouw cv indruk moet maken.
Een kleurtje, een ander lettertype of een afwijkende lay-out kunnen een groot verschil maken in hoe de informatie – en daarmee jij – overkomt op de lezer.
Een Word-bestandje opmaken kan iedereen. Probeer daarom eens een andere vorm te bedenken waarop je jouw cv-informatie kan presenteren. Op menig pc, laptop of tablet staat software voorgeïnstalleerd waarmee je leuke dingen kan maken. Anders zijn er gratis programma’s te downloaden. Deze programma’s hebben vaak templates (sjablonen) om het je wat makkelijker te maken.
Heel erg creatief uit de hoek komen? Laat de vorm van het cv aansluiten op de functie waar je op solliciteert. Ga je voor een baan in de horeca, maak je cv dan eens zo op als een menukaart. Webdesigner? Presenteer je cv op een flitsende website en laat zo alvast zien wat je in huis hebt.
Natuurlijk is een cv geen cv zonder werkervaring en opleidingen. Maar ben je bijvoorbeeld starter, dan zal je waarschijnlijk niet veel relevante werkervaring hebben. Dit gemis kan je opvullen met je bijbaantje tijdens de studie. Maar wat die ‘leegte’ je ook biedt, is meer ruimte voor andere onderdelen van je cv. Beschrijf in meer detail wat je tijdens je studie hebt geleerd en hoe dat kan bijdragen in het werk. Voeg een persoonlijk profiel toe over hoe jij je toekomstige carrière voor je ziet.
Hoe indrukwekkend in vorm ook, zorg er altijd voor dat de informatie die je over probeert te brengen nog steeds makkelijk te begrijpen is. Een moeilijk leesbaar cv wordt simpelweg niet gelezen. Let er bij felgekleurde letters in aparte lettertypes daarom op dat de leesbaarheid van de tekst niet in het geding raakt. Heb je je cv in een presentatie met slides of video verwerkt, overdrijf dan niet met animaties en grafische effecten. Je wil mensen overtuigen van jouw kunnen, niet misselijk maken met een rondtollende slide.
Of je nu alleen maar een ander achtergrondkleurtje gebruikt of een compleet kunstwerk van je cv maakt, belangrijk is dat wat je presenteert ook echt bij jou past. Beschrijf zaken in je eigen woorden. Een foto plaatst een gezicht bij het verhaal, maar toevoegen hoeft niet als je dat ongemakkelijk vindt.
Jouw cv moet de lezer nieuwsgierig maken en – met je motivatiebrief – zorgen dat je op gesprek mag komen. Presenteer daarom jezelf en je prestaties, niet de persoon of prestaties waarvan je denkt dat ze die willen zien.
Geen spam, alleen updates en blogs als deze.
Benieuwd naar wat Forcion voor jou kan betekenen? Bekijk hieronder onze werkwijze!